…glas voor bouw en interieur…
Header

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is er in drie varianten

a. Gehard glas
Gehard veiligheidsglas is speciaal behandeld glas. Het is vijf keer sterker dan gewoon glas en bestand tegen grote temperatuurverschillen. Als het breekt, valt het in kleine (veilige) korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, zoals zijruiten van auto’s, glazen deuren, glazen tafels, kasten etc. Gehard glas wordt op maat voor u gefabriceerd waardoor de levertijd ongeveer 2 tot 3  weken bedraagt.

b. Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige PVB folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er dus geen grote opening ontstaat. De ruit beschermt na breuk nog steeds tegen regen en wind en voorkomt dat er iemand zomaar uw woning kan betreden. Gelaagd veiligheidsglas is daarom uitermate geschikt als toepassing in uw raam, deur, schuifpui, etc.


c. Draadglas
Draadglas is ook veiligheidsglas, maar zeer beperkt toepasbaar. De ingelegde draden zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Maar bij een grotere stootbelasting (doorvallen, doorslaan etc.) ontstaat er toch een opening dus ook de kans op lichamelijk letsel. In een woning is draadglas niet geschikt als veiligheidsglas.

Wanneer past u veiligheidsglas toe?
Voor het toepassen van veiligheidsglas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm schrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kunt u gemakkelijk zelf bepalen of in uw woning of bedrijfspand veiligheidsglas moet worden toegepast. In het algemeen geldt dat, wanneer de onderzijde van het glas zich tussen de 0 en 85 cm vanaf de vloer bevindt, dit veiligheidsglas dient te zijn. Tevens dient u bij balustrades, dakramen, daklichten en beglazing, bijvoorbeeld van serres, veiligheidsglas toe te passen.